Waarom hebben we grote mensen nodig?

Een groot deel van de kinderen en jongeren in Nederland heeft geen gezonde leefstijl. Ruim 60% van de kinderen en jongeren (van 4 tot 18 jaar) eet niet dagelijks voldoende groente en fruit en bijna de helft haalt de beweegnorm niet. Maar hoe kunnen van hen verwachten dat ze gezond leven, als hun leefomgeving dat bijna onmogelijk maakt?

Overal waar we komen worden we verleid tot het eten van veel en ongezonde voeding en we bewegen steeds minder. De samenleving is ingewikkeld en veeleisend. Het tempo ligt hoog, we hebben veel stress en slapen onvoldoende. Bovendien blijven de gezondheidsverschillen tussen rijkere en armere mensen alleen maar groeien.

Een kind in Nederland heeft gemiddeld 3m2 buitenspeelruimte: minder dan een vrije uitloopkip.

bron: Wettenbank bron: Milieucentraal

Het aantal ongezonde voedselaanbieders is de afgelopen 10 jaar met 30% gestegen. Het aantal verswinkels (bakkers, groenteboeren en viswinkels) met 15% gedaald.

bron: Pointer

7 op de 10 jongeren vindt frisdrank drinken normaal. Dat kan ook haast niet anders: frisdrank is overal aanwezig. Thuis, op school, onderweg en in de supermarkt.

bron: GGD
Amsterdam

Dit moet anders, maar kinderen kunnen dat niet zelf. Ze hebben Grote Mensen nodig voor een buurt waarin je graag beweegt, een kantine waarin de gezonde keuze, een gewone keuze is, en een buurt waarin je meer gezonde dan ongezonde snacks kan vinden.

Lees de verhalen van andere Grote Mensen en laat je inspireren.

Over JOGG

‘We hebben meer Grote Mensen nodig’ is een initiatief van JOGG. JOGG brengt een leefstijltransitie van ongezond naar gezond tot stand, en streeft naar een maatschappij waarin gezond kunnen leven normaal is.

Zo’n gezonde toekomst, begint bij een gezonde jeugd. Daarom maakt JOGG met steeds meer gemeenten, maatschappelijke partners en bedrijven de leefomgeving van alle kinderen en jongeren in Nederland gezonder. Wil je meer weten over JOGG? Kijk dan op www.jogg.nl.