Onno
is een
groot mens

groot
mens

Onno Dwars – CEO van Ballast Nedam Development – creëert wijken waarin buitenspelen en bewegen makkelijker wordt. “Het is mijn droom een leefomgeving te bouwen waarin we aantoonbaar 5 jaar ouder worden.”

Anders kijken
Om een gezondere leefomgeving te creëren moeten we volgens Onno anders naar onze gebouwde omgeving gaan kijken. “Tot op heden zagen we woningen als een middel om het droog en warm te hebben. Maar de manier waarop een woning of wijk gebouwd is, heeft veel méér invloed op ons welzijn. Kijk je bijvoorbeeld uit op een speeltuin? Dan gaan kinderen eerder in die speeltuin spelen dan wanneer ze daar een stuk voor moeten fietsen.”

Lage ramen en brede stoepen

Met relatief eenvoudige aanpassingen maakt Onno het in ‘zijn’ wijken makkelijker om buiten te spelen en te bewegen. “We ontwerpen van binnen naar buiten. Lage ramen, bijvoorbeeld, geven ouders beter zicht op de straat én dus op hun kinderen. Brede stoepen en een lage maximumsnelheid bieden meer ruimte aan spelende jeugd. Water met eilandjes, bruggetjes en trekpontjes maakt buitenspelen aantrekkelijk. Met sportswitchfaciliteiten of een freerunparcours trek je verschillende leeftijdsgroepen naar buiten. Voldoende zitbanken geven ook plek aan oudere wijkbewoners. Dat stimuleert het onderlinge contact en de sociale controle. Ouders laten hun kinderen ook makkelijker buitenspelen als volwassen buurtbewoners een oogje in het zeil houden. Het activeren van de sociale controle is belangrijk voor een gezonde buurt.”

Leefstraten
‘Aan de slag’, is het motto van Onno Dwars. Niet afwachten, maar werken aan meer natuur en speelruimte voor kinderen. “Ik droom ervan dat we de helft van de infrastructuur in wijken kunnen weghalen. Steden worden voller, gebouwen hoger en juist die ontwikkeling biedt kansen. Want traditionele vervoerswijzen werken niet meer. Daarmee zou de stad volledig vastlopen met auto’s. Er ontstaan nieuwe vormen van mobiliteit. In Parijs en Utrecht gebeurt dat al. Zo komt er steeds meer openbaar gebied en ruimte vrij voor ‘leefstraten’ waarin het draait om natuur, spelende kinderen en sociaal contact.”

Soms is het niet makkelijk. “We wijken af van de gebaande paden en daar is vaak nog geen regelgeving voor. Gemeenten hebben bijvoorbeeld geen protocol over hoe je een leefstraat vormgeeft. Daardoor kost het veel energie en tijd om dat voor elkaar te krijgen. Maar we houden vol!”

"Brede stoepen en een lage maximumsnelheid bieden meer ruimte aan spelende jeugd."

Ken jij ook iemand die zich inzet voor een gezonde omgeving?