Jacqueline
is een
groot mens

groot
mens

Jacqueline Vreds zet zich als vrijwilliger met hart en ziel in voor een gezondere horeca bij voetbalvereniging Zuidoost United in Amsterdam.

Voet bij stuk houden 
Acht jaar geleden startte Jacqueline, naast haar baan als Business Analist bij de gemeente Almere, als horecacoördinator bij de club. Al snel stortte ze zich op een verandering van het aanbod. Tosti’s gingen voortaan altijd op bruin in plaats van wit brood. En die goed verkopende pakjes mierzoete drank? Weg ermee! “Dat laatste leverde wel een hoop geklaag op,” vertelt ze lachend. “Van kinderen én ouders. Ik heb ook wel eens overwogen om het terug te zetten om van het geklaag af te zijn. Maar ik heb uiteindelijk toch voet bij stuk gehouden.” En met resultaat. Want als je vaak genoeg nee verkoopt, stelt Jacqueline, neemt de vraag uiteindelijk wel af. “Het lukt steeds beter om de kinderen water te laten drinken. De watertap die we nu op het veld hebben staan vinden ze heel leuk.”

Jacqueline stelde ook de regel in: géén snacks voor 11 uur. “Soms zaten kinderen namelijk om 09.00u al aan de patat.” Maar, hoewel ze vindt dat je sommige veranderingen echt streng moet doorvoeren, gaat het Jacqueline er vooral om de kinderen juist een keuze te géven. “Vaak is de wil er namelijk wel. Maar dan moet de gezondere optie er wel zíjn.”

Geen geld voor een broodje
De gezonde keuze makkelijker maken, uit zich volgens Jacqueline niet enkel in het fysieke aanbod. “Het zit ‘m ook in een vrijwilliger die, wanneer iemand om een frietje vraagt, opmerkt dat er ook broodjes te koop zijn. Dan hoor je ook wáárom iemand die gezondere keuze wel of niet maakt. Soms kom je erachter dat een kind niet genoeg geld heeft voor een broodje, maar wel voor een portie friet. Als je dat weet, kun je met wat korting alsnog de gezondere optie bieden. Het komt helaas ook voor dat kinderen zonder te hebben gegeten naar de training komen. Die moeten wel komen sporten, maar hebben thuis geen warme maaltijd gekregen. Dat triggert iets bij mij. Hoe gaan we dát oplossen!?”

Een gratis maaltijd voor de hele buurt
Op woensdag kookt Jacqueline samen met een aantal andere vrijwilligers een gezonde maaltijd. Kinderen die bij de club voetballen, hun ouders én buurtgenoten kunnen dan gratis een bordje komen mee-eten. “We krijgen versboxen die Hello Fresh niet heeft kunnen leveren bij haar leden. Daar kunnen we altijd een gezonde maaltijd van maken. In het begin haalden de kinderen hun neus ervoor op, maar al snel hadden ze door dat ze ons eten eigenlijk heel lekker vinden. Ze komen nu zelfs een tweede keer in de rij staan. Of ze vragen of ik iets voor ze wil bewaren.”

Met de gratis maaltijd op de woensdag probeert Jacqueline kinderen kennis te laten maken met gezond eten en hen bewuster te maken van wat ze in hun mond stoppen. “Veel van hen kennen sommige groenten bijvoorbeeld helemaal niet. Al kun je ze dat niet altijd kwalijk nemen, want ook ik kijk nog regelmatig op van wat ik in de Hello Fresh boxen vindt.” In de toekomst hoopt Jacqueline ook workshops aan ouders te kunnen bieden. “Vaak is het ook een kwestie van weten hoe je iets makkelijk, lekker klaar kunt maken.”

“Het lukt steeds beter om de kinderen water te laten drinken. De watertap die we nu op het veld hebben staan vinden ze heel leuk.”

Ken jij ook iemand die zich inzet voor een gezonde omgeving?