Denise
is een
groot mens

groot
mens

Denise Kempers is coördinerend buurtsportcoach én coördinator meidensport in Amsterdam Noord. Daar helpt ze kinderen uit kwetsbaardere wijken om te gaan sporten, door ze te verbinden aan wijkactiviteiten, buurtsportclubs en sportverenigingen. “Als het moet dan breng ik ze zelf.”


Denise wil in de wijk, dicht bij de mensen zelf, het verschil maken. “Ik heb het altijd als ‘gewoon’ beschouwd dat ik kon en mocht sporten. Inmiddels weet ik dat niet iedereen dat kan, omdat er bijvoorbeeld geen geld is. Dat raakt me. Ik wil dat alle kinderen kunnen sporten, net zoals ik dat vroeger kon. En niet alleen omdat bewegen goed is voor hun gezondheid, maar ook om te voorkomen dat kinderen hun tijd aan andere, soms negatieve dingen op straat gaan besteden. Wat dat betreft is het echt een win-win situatie als ik ze aan het bewegen krijg.”

Halen en brengen

Het is niet altijd makkelijk om in contact te komen met de kinderen die haar hulp kunnen gebruiken. Gelukkig lukt dit steeds beter via scholen in de buurt of activiteiten die Denise zelf in de buurt organiseert. Ook kloppen partners uit de wijk, zoals jongerenwerkers, bij haar aan als zij een sport- of beweegvraag tegenkomen. “Veel kinderen willen graag sporten, maar weten niet precies hoe, wat en waar. Als ik erachter kom dat er een financiële drempel is, kan ik hen ondersteunen via het Jeugdfonds Sport. Bij jongere kinderen kan het halen en brengen ook een obstakel vormen. In zo'n geval breng ik ze desnoods zelf. Dat kan ik natuurlijk niet blijven doen als er steeds meer kinderen bijkomen, maar dat is een luxeprobleem waar ik juist heen wíl. Dan kan ik aan de gemeente laten zien hoe nodig het is dat we deze ondersteuning bieden.”

Alleen vrouwen
Sommige groepen meisjes sporten liever niet met jongens samen, terwijl het aanbod vaak gemengd is. “Die drempel probeer ik weg te nemen door speciale activiteiten voor hen op te zetten. Zo organiseren we in het Buurthuis de activiteit Just4Girls. Vaak is het een uur sporten en daarna even lekker kletsen met elkaar, want ook daar is behoefte aan bij deze doelgroep. Hetzelfde doen we sinds kort ook voor de volwassen vrouwen in Amsterdam Noord. Vanuit de organisatie waar ik voor werk, Sciandri, kunnen we dit soort activiteiten gelukkig aanbieden.”

Samen sporten én samen koken
Naast de focus op bewegen is er ook aandacht voor gezonde voeding. “Gezonde voeding heeft een minstens zo grote rol in het hebben van een gezonde leefstijl, dus daar probeer ik ook aandacht aan te geven. Bijvoorbeeld door kook- en sportlessen met elkaar te combineren. Het is mijn droom structureel speciale meidenactiviteiten te organiseren waarin we eerst een uurtje sporten en daarna gezellig samen gezond gaan koken en eten.”

"Bij jongere kinderen kan het halen en brengen ook een obstakel vormen. In zo'n geval breng ik ze desnoods zelf."

Ken jij ook iemand die zich inzet voor een gezonde omgeving?